Думата на днешния ден е наводнение. Водата блокира пътища, спря влакове и нанесе

...
Думата на днешния ден е наводнение. Водата блокира пътища, спря влакове и нанесе
Коментари Харесай

Жълт код. Оранжев код. А знаем ли какво да правим при наводнение?

Думата на днешния ден е наводняване. Водата блокира пътища, спря влакове и нанесе сериозни щети в разнообразни обитаеми места във втория ден от интензивните валежи над цяла България. За цялата страна важат сигнален оранжев и жълт код. 

Знаем ли обаче какво да предприемем, откакто сме предизвестени?

Органите на Гражданска отбрана и на други ведомства, според Закона за водите, водят доклад, следят и подхващат ограничения за обезопасяването на евентуално рисковите водоеми и речните корита. Ето за какво при риск от наводняване би трябвало да знаете, че ще бъдете известени. Следете известията по радиото, малкия екран, локалните радиовъзли и изпълнявайте съответните инструкции, съгласно основаната обстановка.

Какво би трябвало да знаем авансово

Проверете от кои реки, язовири и други водоеми покрай вашето обитаемо място може да се чака наводняване. Ако потърсите информация от Гражданска отбрана, ще имате предварителна изясненост за регионите, които е допустимо да бъдат залети, както и за най-късите и безвредни направления, по които би трябвало да стане изнасянето при заплаха от наводняване.

Ако вашето жилище, селскостопанска постройка или различен парцел се намират в непосредствена непосредственост до река и попадат в заливната й зона, поддържайте връзка с органите на Гражданска отбрана, изключително в интервали на проливни и продължителни дъждове във водосбора на реката.

Ако живеете покрай река и забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от боклуци, строителни материали, дървета и други, в случай че има постройки в заливните зони, сигнализирайте в кметството или в регионалната администрация.

Предварително планирайте дейности на фамилията ви при наводняване. Уточнете място за среща на членовете на фамилията и метода за връзка по сред си. Не е неприятна концепция да проиграете обстановката и в дома и с сътрудниците от работното място. 

Подгответе си авансово и поддържайте " SOS раница ", която да е постоянно готова за избавление при бедствия.

В нея би трябвало да има най-важните за оцеляване материали и средства, да е сложена на комфортно място и цялото семейство да знае за това. Сред наложителните движимости в нея са фенерче с аварийни акумулатори, лекарства, материали за първа помощ, джобна свирка, облекла, долни дрехи, вода, храна, прибори, тоалетни такъми и персонални хигиенични материали.

Поддържайте постоянно зареден мобилния си телефон.

Как да действаме при действителна заплаха от наводняване

При нужда от евакуация, ще бъдете известени. Изключете газта и електричеството, спрете водата, поставете на допустимо най-високото място, всички по-ценни предмети, движимости, хербициди и химикали, вземете SOS чантата, наложително вземате и персоналните си документи, скъпи движимости, пари (кредитни, дебитни карти), нотариални актове, застрахователни полици и други документи за благосъстоятелност и напуснете по най-бързия метод дома си, като изпълнявате напътствията на локалната власт и органите на Министерство на вътрешните работи.

При неспособност за овакантяване на постройката, се преместете на най-горните етажи или покрива. За ситуацията си съобщете на тел. 112 или известете околните си за своето местоположение.

Ако сте на открито се придвижете към най-близкото нагорнище и не заставайте под или на мостове, избягвайте подлези, и надлези. Ако пътувате с автомобил е целесъобразно да спрете на вероятното най-високото и безвредно място и изчакате спадането на равнището на водата. 

При проливен дъжд също е желателно да спрете колата от придвижване. 

Не правете опити за секване на разливи и потоци, в случай че сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте единствено при спокойна вода.

Бързотечащи разливи и потоци се пресичат единствено в случай че имате помощно въже за прекосяване и предпазно въже за тялото.

 
Спасителите ни поучават по какъв начин да оцелеем в планината през зимата
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР